|
Untuk
keselamatan bayi dan kualiti susu terjamin berkhasiat, pastikan susu yang
diperah selamat untuk diminum mengikut cara penyimpanan dan pemanasan yang
betul.
Cara-cara Menyimpan Susu Ibu
Bekas Yang Sesuai:
Ø
Bekas plastik @ Botol susu bebas BPA (Bisphenol-A) kecil.
Ø
Breast
milk storage liners
Ø
Bekas kedap udara (keras & tahan dalam
peti (freezer) Contoh: Bekas Dadih)
Cara Bersihkan Bekas:
Ø Basuh
dalam air panas bersabun dan bilas dengan air panas.
Ø Biarkan
bekas kering di tempat yang bersih.
Ø Sebagai
tambahan, boleh juga menggunakan tablet
sterile.
Cara Simpanan Selepas Diperah:
Ø Biarkan susu dalam suhu bilik (1 jam) selepas diperah. Setelah itu,
masukkan dalam peti ais (bahagian fridge dahulu).
Ø Labelkan bekas dengan tarikh dan masa perahan.
Ø Simpan susu dalam kuantiti kecil (2-4 oz) dalam setiap bekas untuk
mengelakkan pembaziran.
Ø Jika hendak campurkan susu bagi 2 kali perahan, pastikan suhunya sama
sebelum dicampurkan.
Ø Jangan isi susu terlalu penuh di dalam bekasnya, tinggalkan 1 inci untuk
susu mengembang semasa proses sejukbeku.
Ketahanan Susu:
Ø Suhu bilik, atas 25°C: 4-6 jam
Ø Bekas penyejuk (Cooler, icepack): 12-24 jam
Ø Peti sejuk 1 pintu:
·
bahagian fridge 4°C: 7 hari
·
bahagian freezer -15°C: 2 minggu
Ø Peti sejuk 2 pintu:
·
bahagian fridge, 4°C: 5 hari
·
bahagian freezer, -18°C hingga -20°C:
3-6 bulan
Ø Deep freezer -20°C: 6 bulan
Penting:
·
Susu ibu hendaklah disejukkan jika ia
tidak digunakan dalam masa 4-6 jam selepas diperah.
Menyahbeku:
·
Susu ibu yang asalnya beku dan telah
dicairkan, boleh digunakan dalam masa 24 jam jika disimpan di dalam peti ais. Susu
ini tidak boleh dibekukan semula selepas dicairkan.
|
Nuffnang Ads
Susu Ibu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment